5.5.2014

Tyttöjen Talo: Come as you are

“ARGH! Hei olisko joku hyvä matikassa?”
Käyn katsomassa millanen tehtävä olisi tarjolla – geometriaa – joo not this time. Onneksi tällä kertaa en olekaan koulunkäyntiavustajan hommissa, vaan olen tullut tutustumaan Tampereen Tyttöjen Taloon, joka on juuri muuttanut uusiin tiloihin Keskustorille.

Tästä sisään ja kolmanteen kerrokseen!

Talossa parveilee tyttöjä 18 vuoden molemmin puolin. Osa on nenä kiinni oppikirjoissa, jotkut ottavat toisistaan mittaa Trivial Pursuitissa. Toiset vain juttelevat keskenään. On avoimen toiminnan hetki, jolloin työntekijät ja talossa käyvät tytöt viettävät aikaa yhdessä miten parhaaksi näkevät. Jonain toisena päivänä olisin saattanut nähdä vaikkapa leffan katsomista tai ruoanlaittoa.

Ny o meinaa tiukka matsi!

Tutustun kahteen tyttöön, joista Tessa, 18v, kertoo ajatuksiaan talosta 5 vuoden kokemuksella. Samanikäinen Julia käy Talossa nyt toista vuotta, parina päivänä viikossa.

”On harrastuksia ja töitä niin ei ehdi käymään niin usein kun tahtoisi”, he kertovat. Ilmapiiri on sellainen, että Tessan sopii tulla käymään säännöllisen epäsäännöllisesti, koska Talo ei pakota mihinkään. On sama tuleeko kerran vuodessa tai neljänä päivänä viikossa. Lisäksi pois ei potkita, vaikka Talossa käydessään ei tekisi muuta kuin katsoisi Maajussille morsianta (tai mitä ikinä siihen aikaan tv:stä tulisikaan). 
 
 

Yhdessä erilaisina


Rentoa ilmapiiriä luo myös se, että kaikki otetaan mukisematta vastaan rankoista taustoista huolimatta. Monella on kokemusta yksinäisyydestä, kiusaamisesta tai sairastamisesta. Talossa kuitenkin saa olla juuri sellainen kuin on, ja se parhaimmassa tapauksessa alkaa ajan kanssa heijastua muuallekin elämään.

”Kun mä käyn jossai bileissä niin ei siellä kukaa usko, miten ankaraa kiusaamista mä oon joutunu kokemaan”, Julia nauraa.
Yhtä rohkealta ja itsevarmalta vaikuttaa myös Tessa:
”Mä kävin joskus vuosia sitten täällä ujojen tyttöjen ryhmässä. Ujous jäi sit sinne!”

Ryhmiä järjestetään syksyisin ja keväisin kymmenisen kappaletta. Tänä keväänä toimii mm. draamaryhmä. Erona avoimeen toimintaan on se, että ryhmiin täytyy ilmoittautua ennalta ja sitoutua käymään niissä. Kaltaisilleni piheille Roope Ankoille tiedoksi: kaikki talon toiminta on ilmaista!

Vaikkei ryhmiin osallistuisikaan, antaa jo toisiin tutustuminen paljon. Kävijöitä on paljon eri taustoista, myös etnisesti. Yksi Tyttöjen Talon perustamisen idea onkin aikoinaan ollut tarjota paikka, johon minkä tahansa kulttuurisen tausta omaava tyttö voi tulla omana itsenään ja viettää aikaa yhdessä muiden tyttöjen kanssa.

”Täällä on saanut tosi paljon uutta näkökulmaa asioihin. Myös eri kulttuurit on tullu tutuiksi”, Tessa kertoo.
”Erilaisuutta oppii sietämään paremmin kuin hyvin”, Julia jatkaa.
”Joo, ei oo mullakaan mitään negatiivista sanottavaa talosta, ihmisistä, mistään. Mulla on pelkkiä hyviä kokemuksia täältä”, Tessa sanoo. Pakkohan häntä on uskoa, Tyttöjen Talo -konkaria.
 
Eteisestä löytyvää kylttiä voisi levittää ihan kaikkialle.

Taidan tietää sulle paikan

 
”Työntekijät täällä on pysyvämpiä ja tulee henkilökohtaisesti tutummaksi ku mikään muu taho, jolta saa apua”, Julia kertoo.
”Oon keskustellu täällä kaikki mun tuhat uratoivetta läpi. Tarvittaessa mulle ollaan katottu tietoa koulutuksista ja tulosteltu papereita, autettu lomakkeiden täyttämisessä”, Tessa jatkaa.
”Just hetki sitten täällä oli puhetta kesätöistä”, Julia muistelee.
”Työstä ja opiskelusta nää osaa ehdottaa just sulle sopivia vaihtoehtoja kun ollaan tuttuja”, Tessa kehuskelee.
Julia komppaa: ”Ammattineuvojan luona sais vaan kauheen pinkan papereita ja ne kaikki lentäis saman tien roskiin!”

Työntekijät auttavat mielellään myös muissa asioissa, oli se sitten seksuaalisuudesta keskustelua tai läksyihin liittyvää.

”Joskus löytyy myös kävijöiden joukosta joku joka osaa auttaa läksyissä. Enkkuun voi saada multa apua”, Tessa kertoo.
”Täällä käy kans tiettyinä päivinä yks työntekijä, joka osaa auttaa matikassa, fysiikassa ja kemiassa”, Julia kertoo.
”Kerran tulin varta vasten tänne lukeen kokeeseen ja hienosti pääsin läpi”, Tessa muistelee.

Voi jösses mikä paikka! Tytöt suosittelevat Taloa tekemistä ja kavereita kaipaaville, eksyneille - ihan kaikille, jotka sietävät erilaisuutta. Tyttöjen Talon vaatimuksena on 12-28 vuotta ikää ja – ylläriylläri – naissukupuoli.

”Jos mä saan joskus lapsen ja se on tyttö niin kyllä mä sen tänne raahaan vaikka niskavilloista”, Tessa ilmoittaa.

Jos mun mielipidettä kysytään, niin kyllä Tyttöjen Talolle kannattaa antaa mahdollisuus jo pelkän sisustuksen takia:  




Mötti kiittää ja kuittaa!


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä! 
Mötti 
Hoitotyön opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu
 
 
Katso myös Takuulla tekemistä! -videotiimin tekemä video Tyttöjen Talosta! 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!